ufoart

fejezetek a magyar ufóktatás történetéből...

UFO témájú könyvek

Colman S. Von Keviczky nevéhez sokkal több Ufológiai könyvet társítanak mint amennyit valójában megírt. Miért is van ez? – tehetnénk fel joggal a kérdést. Valójában arról van szó, hogy a tárgykörben született munkáiból (memorandumok, előadás átíratok, cikkek, stb.) rengeteg származékos mű született. S bár igaz, hogy ezek jelentős részükben, nem ritkán egészükben Keviczky anyagokat jelentettnek meg. De ezen kiadványokat a szerkesztők és fordítók nevével vannak társítva. Ez nem tekinthető természetesen plágiumnak, sőt maga Keviczky sem tekintette annak! Ő örült és ha csak lehetősége nyílt rá önzetlenül támogatott minden írót kutatót dokumentumaival, analíziseivel. És azt a nézetett vallotta, ha valaki már a saját meglátásai szerint állít össze egy kiadványt az ő munkáiból, az igenis az ő érdeme.

Most egy rövid összeállítást közlünk azokról, a művekről melyek leginkább hozzá köthetőek, melyek leginkább meghatározóak munkássága szempontjából.

 

UFO-k a világ körül – UFO’s around the world (1966, 1978)

A több kiadást megélt mű, olyan neves tudósok, szerzők munkáit gyűjtötte csokorba, mint Jacques Vallée, Edgar Simons, The Ottawa New Sciences Club, Stan Seers, Frank Edwards, Horacio Ganteaume. Elidio Hernandes, Hank J. Hinfelaar, Antonio Ribera, Henry J. Gallart, Wu Chi-yuan, R.A. Nelson, Hermann Oberth és Ivan T. Sanderson.  A két neves szerkesztő, Timothy Green Beckley és Edward Babcock Jr., az előszó megírására Colman Von Keviczkyt kérte fel. A könyvet változatlan formában 1978-ban újra kiadták.

 

Pető Gábor Pál: A “repülő csészealjak” rejtélye (1983., 1989.)

Az 1983-as ünnepi könyvhétre a gyorsuló idő sorozatban megjelent mű igazi könyvszenzáció lett és pillanatok alatt elfogyott (A  kötet népszerűségét jól példázza, hogy 1989-ben új kiadást élt meg). A Népszabadság nagy népszerűségnek örvendő tudományos újságírója, igen jó érzékkel tapintott egy addig erősen mellőzött témában rejlő lehetőségre. A műben többször hivatkozik Colman Von Keviczkyre és munkásságára. Sajnálatos, hogy az első munka mely akár az UFO téma, akár személyének bemutatásra vállalkozott, visszafogott szóhasználat mellett is igen pejoratív kicsengésűvé sikeredett…

 

Az 1980-as évek szamizdat kiadványai (cím nélkül).

A 80-as években rejtegetett és bizalmasan egymásnak adott UFO témájú “kötetek” az angolszász nyelvterületről átvett szakirányú cikkek fordításait tartalmazzák (pl. Official UFO magazin 1976 és 1978-as számaiból). Ezek között az írások között megtalálhatóak fotó és eset elemzései, analízisei.

 

Kovárczi István – UFO. Összeesküvés az emberiség és civilizációja ellen. (1980)

Bermuda Könyvek – utánnyomás (1989)

RYUFOR -utánnyomás (1990)

Kovárczi István – UFO, …emberiség…, ICUFON (1989)

Kovárczi István – Északi Vártán (1989 – 1992)

Kovárczi István a svédországi emigráns magyarság kiemelkedő alakja. 1957-től jelentette meg az Északi Vártán című periodikát. Mely irodalmi írásokon túl, őstörténeti kutatások és tanulmányokkal, a 80-as évektől UFO kutatással is foglalkozott. Ez utóbbi tekintettében kizárólag Colman Von Keviczky anyagokat publikált, változatlan, vagy általa szerkesztett formában. A kiadványok tárgyilagosságukban, kialakításukban és tartalmi precizitásukban is példa értékűnek számítanak. Nem véletlen, hogy a 90-es évek egyik úttörőnek számító hazai UFO kutató szervezete egyik kiadványukat újra megjentette.

 

És akkor jöttek az UFO-k… (1989.)

És akkor jöttek az UFO-k… Magyarországra (1990.)

És akkor jöttek az UFO-k… III. (1991.)

 

ufoart - 2017 Frontier Theme